Hari Keputerian

Tuesday, April 24, 2012

Madinah Al-Munawwarah (part 2)

ni arahan anis ni. buat part by part. ni bukti:


hahahahhaha sori la kan before ni pjg sgt post. hahahahaha. okay sambung cerita.

keesokan nya. kitorg pergi ladang kurma. dia cerita jenis2 kurma and khasiat kurma tu. ada yg buang kanser&racun. ada yg kuatkn lutut. ada utk kuatkn rahim dan lain2 lg. dkt sini ramai kata jgn beli sbb mahal. so kalau nk beli kurma, carik tmpt lain okay. mngkin sbb ni tmpt tarikan pelancong. so dia mahal sikit la kot. and kurma akan berbuah bila cuaca panas. mutawif kata ramadhan nnti baru byk buah kurma ni. :)





ni pokok kurma dia.


ada teh free dia bagi. dlm cwn kecik yg Balqis pegang tu. hehe



oh before tu/after xsure, lalu jabal uhud kot. ala tiba2 lupa. perang uhud dkt bukit uhud kan? haa lalu situ la. and ada bukit pemanah tentera Islam. ada la mutawif cerita psl perang2 ni. psl siapa yg bunuh abu jahal. kisah hindun yg mkn hati saidina hamzah sbb geram saidina hamzah bunuh semua ahli keluarga dia. dan nabi bersabda: walaupun hindun mkn hati saidina hamzah dia xkan masuk neraka sbb darah&anggota badan org mati syahid xkan dijilat api neraka. tp beberapa thn lps tu, ditakdirkan Hindun masuk Islam. SubhanAllah.

dkt sini ktorg xturun pun. lalu mcm tu je. and mutawif kata dkt perkampungan Badar, org kata malam2 dgr org tgh berperang. Wallahualam. best dgr mutawif cerita psl perang. dulu kita belajar. tp mana nk igt. mutawif ni siap hafal nama, perang apa. tahun, siapa bunuh siapa, hadis,doa. MashaAllah. Lelaki mcmni yg kita cari. :P

lepas dh jalan2. balik hotel balik. dan aktiviti bebas. siapa nk masuk rawdah, sendiri2. nk jalan shopping, sendiri2.

episod esok cerita psl perjalanan ke Mekah pulak. :) selamat malam. Assalamualaikum.

2 comments:

nur anis said...

weh...tak perlulah bukti tu kot..haha...

kurma ni ada lain-lain khasiat ke..aku baru tau...

hebat la mutawif tu..memang hafal semua..

sakinah husain said...

haah. mcm2 khasiat ada. dkt post lain nnti aku cerita apa yg mutawif tu cerita dkt ktorg :)