Hari Keputerian

Tuesday, January 27, 2015

Tips kurus

Assalamualaikum and salam sejahtera. Walaupun aku sendiri belum cukup kurus, tapi memandangkn beberapa org dah tanya tips turun berat, so ini lah dia.

Firstly, kira bmr kita. Kita tak boleh ikut apa yg org makan. Sebab org yg berat lebih, memerlukan kalori lebih. Cara kira bmr:-

BMR: 655+(9.6 x kg[berat badan] ) + (1.8 x cm [tinggi]) - (4.7 x age)

Contoh eh, kalau dulu berat aku 104.5kg, bmr aku dlm 1700++. So aku akan makan dlm sehari tak lebih 1700. kalau agak2 terlebih, aku akan bakar balik kalori dgn berjogging / senaman2 lain.

Waktu mula2 join jomkurus ni, pemahaman aku ttg diet salah. Aku rasa nk kurus kena tak makan nasi and ratah lauk je. Ratah lauk pulak ayam masak merah la, rendang, ayam masak lemak. Lepastu bila cerita dekat trainer, dia kata no-no. Berminyak and berlemak. So aku tukar style mkn. Aku amek nasi dlm suku senduk and lauk aku ubah ke yg bakar2, kukus, sup etc yg tak guna minyak. Alhamdulillah byk turun. Lagi, jgn lupa minum air yg byk. Kalau kita gemuk air, salah satu cara nk buang adlh dgn minum air yg byk. So badan tak simpan air. Kurangkan garam dlm masakan.  Ambil snack antara breakfast ke lunch dan antara lunch ke dinner. Antara snack yg bagus adalah jambu batu, kekacang, kismis etc. Tp ingat, kena jaga portion jugak. Jgn makan jambu sampai lima biji =_='

Utk senaman, aku buat jogging, body combat, zumba, squat, lunges, sit up etc. yg selalu nye jogging je. yg lain2 aku buat bila rajin. Haha
Ape lagi eh. Oh yg penting kena istiqomah. Mcm aku, turun lambat sikit sbb time raya aku melantak tak hengat And ade jugak beberapa kali aku stop berbulan2 lpstu sambung balik. Yg ni jgn ikut yeee. Hehe. Skrg ni baru nk start balik. Aim aku nk dpt kan 64kg. InsyaAllah. Semoga Istiqomah.

Kalau ade ape2 pertanyaan, boleh rujuk pd yg pakar. Meh aku share kn.

Kalau bab diet, blh rujuk : fb(Mohd Khairul Azuan) Insta (keyo87)
Kalau bab workout atau ade niat nk buat pt,: fb(Gillian Benjamin) Insta(fitnessmodel_gillianbenjamin) dengan fb(Qhal Isnariah) insta (qh4l)

So goodluck pada yg nak turun berat. Harap ini membantu. ;)

Fighting!

S

4 comments:

tutu said...

Waahh.. goodluck sakinah!
-cip-

Mohamad Shah Rizan ? said...

Tips : Jgn mudah terpengaruh dengan makanan rakan anda ketika melihat menu di kedai mkn...hahahahaha...��

sakinah husain said...

Thank you cip ;)

sakinah husain said...

hahahaha abg shah jahat! hmph